Nové Mesto - najlepšia časť BratislavyNové Mesto - najlepšia časť Bratislavy

ako si vybrat restauraciu

Dobré jedlo pre výnimočnú príležitosť: Akú reštauráciu vybrať?

1. Vyberte si kuchyňu, na ktorú máte chuť

Ponuka reštaurácií v Bratislave je obrovská. Môžete sa rozhodnúť pre univerzálne kuchyne, alebo špecializované reštaurácie. Ak viete, že by ste si dnes dali indiu, taliansku kuchyňu, či typickú slovenskú, hľadajte presne tie. Ak ešte nie ste rozhodnutý, vybrať si môžete univerzálnu reštauráciu.

talianska-restauracia

2. Dajte na recenzie / Počúvajte ľudí

Dnes už bez internetu človek neurobí ani krok. Recenzií na reštaurácie spolu s fotografiami priestoru, či jedál nájdete na webe i v špecializovaných aplikáciách. Avšak sto ľudí, sto chutí a platí to samozrejme aj o kvalite jedál. To čo jeden vychváli do nebies, druhý zotrie šmahom ruky. Nie je nad osobnú skúsenosť ľudí, ktorých poznáte a ktorým dôverujete.

3. Lokácia reštaurácie / Vchod do reštaurácie a parkovanie

To kde sa reštaurácia nachádza, vám môže veľa napovedať. Nie je to však stále pravidlo. Aj skvelú a kvalitnú reštauráciu nájdete nie práve vo vychytenej lokalite v centre mesta, či na inom atraktívnom mieste. Veľa vám napovie aj vstup do reštaurácie. I keď sa nachádza napríklad v staršej budove, ale má pekne upravený vstup, nenájdete pred ňou tabuľu a kriedou napísané menu a nie je výstavnou bránou rôznych reklamných tabúľ, je dobrým znakom.

4. Atmosféra v reštaurácii

Príjemné prostredie pre každého znamená niečo iné. Pre niekoho je to ruch a vrava, pre iného komorná atmosféra. Každému však ulahodia čisté stoly, dostatok priestoru a neumastené jedálne lístky. Vyleštené príbory a lesklé poháre by mali byť tiež samozrejmosťou. Potom už závisí od zamerania reštaurácie, či je zariadenie ladené tematicky, elegantne alebo jednoducho a od preferencií návštevníkov, čomu dajú prednosť.

obsluha-restauracia

5. Obsluha

Čašník vás privíta pri vstupe s úsmevom na tvári, odprevadí vás k stolu a dáme pomôže so stoličkou? Áno, toto je reštaurácia, kam sa oplatí zavítať, minimálne obsluha to naznačuje. Ak na seba navyše s barmanom alebo kuchárom nepokrikujú cez pol reštaurácie určite vám váš kulinársky zážitok nepokazia.

6. Jedálny lístok / Menu

Pri reštauráciách, ktoré majú 15 stránkový jedálny lístok a ponúknu vám všetko od pizze, cez bryndzové halušky až po suši, zbystrite pozornosť. Takáto široká ponuka ide na úkor kvality a chute – veď nikto nie je špecialistom na každú kuchyňu a držať tak obrovské množstvo surovín sa prosto neoplatí.

menu-restauracia

7.Lokálne a sezónne suroviny

Bližší pohľad do jedálneho lístka vám naznačí, či kuchári varia z lokálnych potravín. Už nie je výnimkou, keď je pri mäsa uvedená farma a jedálny lístok sa mení v závislosti od sezónnosti. Menu s dominanciou špargle na jar, či tekvice na jeseň je známkou kreativity kuchára, čo sa pravdepodobne odzrkadlí aj na chuti jedla.

 

 

Pridaj komentár