Nové Mesto - najlepšia časť BratislavyNové Mesto - najlepšia časť Bratislavy

Víno Vladár a syn – lokálne víno z novomestského hrozna

Veľkú časť Nového Mesta tvorili kedysi vinice. Naši starí rodičia pestovali hrozno na Kramároch i Kolibe a samozrejme na Vinohradoch. Dnes už mnohé ustúpili betónu, výstavbe a cestám. Napriek tomu tu však stále nájdete vinohrady, v ktorých dozrieva sladučké hrozno. O niektoré z nich sa stará Juraj Vladár so synom Marianom, ktorí založili rodinný podnik Víno Vladár a syn.

 

Za založením vinárstva stojí láska k hroznu

Život Juraja Vladára je s pestovaním viniča spojený už od roku 1986. Napriek tomu, že je vyučený inštalatér ho práca vo vinohrade chytila za srdce a upísal sa poľnohospodárskemu družstvu Vinohrady. Získal tu mnoho znalostí a skúseností, ktoré zúročil, keď si  v roku 2003 prenajal v lokalite Ahoj vinice, o ktoré sa stará ako samostatne hospodáriaci roľník. O tom, že obhospodarovať vinice  nie je jednoduché sa presvedčil nielen o sám, ale aj jeho rodina, ktorá je do chodu firmy výrazne zapojená. Možno aj kvôli tomu je dnes jediným vinohradníkom, ktorý v Novom Meste pôsobí.

Na prenajatých vinohradoch Vladárovci pestujú vinič a vyrábajú z neho kvalitné víno.

Do pestovania a výroby je zapojená celá rodina

Juraj Vladár s rodinou začal s pestovaním hrozna pre veľkých i menších výrobcov vín. Až po rokoch, v roku 2009, uviedli na trh aj vlastné víno a hroznové šťavy. Akostné vína od Víno Vladár a syn sú vyrábané tradičnou technológiou. Víno Vladár a syn však v supermarketoch nenájdete. Víno a hroznovú šťavu predávajú Vladárovci na lokálnych trhoch a podujatiach a spolupracujú s vybranými reštauráciami. Ak si chcete okrem nákupu vína s vinármi aj pohovoriť, môžete tak urobiť v ich  vlastnej pivnici na Vínnej ulici. Viete si predstaviť lepšiu adresu pre vináreň? Ja nie. ?

Víno Vladár a syn ponúka biele, ružové aj červené víno najlepšej kvality. A samozrejme aj hroznové šťavy.

Víno Vladár a syn s tradičnou výrobou

Juraj Vladár si na kvalite svojich produktov dáva záležať. A keďže je kvalita vína len taká dobrá ako kvalitné je hrozno, z ktorého je vyrobené, začína to už starostlivosťou o vinič. Na koreni necháva len 2,5 kila hrozna, aby bolo čo kvalitnejšie. Celoročná starostlivosť o vinič vrcholí počas oberačky, na ktorej sa každoročne schádza celá rodina. A potom začína výroba vína a jeho dozrievanie, aby ste si mohli pochutnať na skvelom rulandskom, rizlingu, voňavom muškáte, či ružovom alebo červenom sauvignone. A viete čo je najlepšie, produkty Vinárstva Vladár a syn si môžete kúpiť aj cez ich e-shop a vychutnať si pohárik vínka aj v teple domova.

 

Pridaj komentár