Nové Mesto - najlepšia časť BratislavyNové Mesto - najlepšia časť Bratislavy

preco mame radi nove mesto

Podľa čoho dostali mená ulice v Novom Meste? Part II.

V minulom blogu venovanom názvom ulíc v Novom Meste som vám odhalil čo bolo inšpiráciou pri názvoch niektorých z nich. V Novom Meste máme však ulíc a lokalít 278 a mnohé sú pomenované podľa významných osobností. Viete, ktoré to sú?

 

V minulej časti som odhalil názov Jeséniovej ulice, ktorá dostala meno podľa lekára, ktorý ako prvý v českých krajinách vykonal verejnú pitvu ľudského tela. Tým sa však inšpirácia lekármi neskončila. V oblasti patológie bol významný aj ďalší lekár, Gejza Bárdoš, ktorý položil základy modernej patologickej fyziológie. Bol predsedom mnohých lekárskych spolkov a prednášal na vysokých školách. A práve po ňom sa volá jedna z ulíc spájajúca Kramáre a Kolibu.

Lekárom bol aj Dušan Makovický, ktorý študoval lekárstvo v Prahe, Innsbrucku aj v Berlíne. Ako lekár pôsobil práve v spomínanom Innsbrucku, ale aj v Budapešti, či Žiline. Niekoľko rokov bol osobným lekárom ruského spisovateľa Leva Nikolajeviča Tolstého, s ktorým si vytvoril priateľský vzťah a preložil aj niekoľko jeho diel. Okrem Tolstého ho významne ovplyvnil aj M.R. Štefánik a T.G. Masaryk.

 

Po Ladislavovi Dérerovi sa volá univerzitná nemocnica aj ulica. Obe nájdete na Kramároch.

 

Lekárom inšpirovaný názov nemocnice aj ulice

Jedna z najznámejších slovenských univerzitných nemocníc je pomenovaná po Ladislavovi Dérerovi. Jeho meno nesie aj ulička na Kramároch. Bratislavčan Ladislav Dérer bol slovenský internista, klinický fyziológ a profesor. Vo svojej lekárskej praxi sa venoval tráviacej a obehovej sústave. Ak akademik sa spolupodieľal na založení Slovenskej akadémie vied a založil aj vlastnú internistickú školu.

 

Známy spisovateľ Martin Kukučín bol tiež vyštudovaným lekárom

Možno neviete, ale vyštudovaným lekárom bol aj Martin Kukučín, vlastným menom Matej Bencúr, ktorý sa neskôr preslávil viac ako prozaik, dramatik a publicista. Počas svojich štúdií v Prahe sa zoznámil aj s Dušanom Makovickým. Najznámejšie Kukučínove diela, o ktorých sme sa všetci učili v škole sú určite Rysavá jalovica, Neprebudený alebo poviedka Keď báčik z Chochoľova umrie. Po Kukučínovi je pomenovaná nielen ulica v Novom Meste, ale aj planétka.

Lekárom anatómom a vysokoškolským pedagógom bol aj Július Ladziansky, po ktorom je pomenovaná ďalšia z ulíc na Kramároch. Július Ladziansky pochádzal z dedinky pri Leviciach. Medicínu vyštudoval v Budapešti a v Bratislave a neskôr bol prednostom Anatomického ústavu. Venoval sa riešeniu skoliózy a bol priekopníkom na poli slovenskej anatomickej termológie.

 

Pokračovanie nabudúce

Ako som spomenul v úvod, ulíc v Novom Meste, ktoré dostali svoj názov po lekároch je viacero. Tým ostatným inšpiráciám sa budem venovať v ďalších blogoch.

Pridaj komentár